TAFADHALI
Alsjeblieft meer informatie!

TIPS EN MEER INFORMATIE

Wil je weten wat de beste route is? Of hoe je reisziekte voorkomt? Lees hieronder onze tips!

Er zijn acht verschillende routes naar de top van de Kilimanjaro. Het grote verschil tussen de routes is het aantal dagen dat je erover doet, de drukte en de slagingskans. De bekendste en populairste routes zijn de zesdaagse Machame Route en de Marangu Route, die ook wel de Coca-Cola Route genoemd wordt. Wij vinden de minder bekende Noordelijke Route de beste keuze voor de klim. Je doet er met acht dagen iets langer over, maar krijgt daardoor meer tijd om te acclimatiseren. Bovendien is de route niet zo bekend en daardoor lekker rustig. 

Hoogteziekte ontstaat door een tekort aan zuurstof op hoogtes vanaf 2500 meter. Je krijgt hoofdpijn, wordt misselijk en je verliest je eetlust. Als je de symptomen niet serieus neemt kunnen de gevolgen fataal zijn. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om hoogteziekte te voorkomen. Het is belangrijk dat je je lichaam de tijd geeft om te wennen aan de hoogte en het gebrek aan zuurstof. Door langzaam te stijgen en lager te slapen dan het hoogste punt waar je die dag geweest bent, verklein je de kans op hoogteziekte. Ook is het belangrijk om veel water te drinken. Je gids zal je tijdens de wandeling regelmatig vragen naar je gezondheid. Het is belangrijk dat je daar eerlijk over bent, zodat hij je kan adviseren wanneer de eerste symptomen zich voordoen. Lichte klachten kunnen weer verdwijnen.

Het kan zijn dat je last krijgt van de symptomen van hoogteziekte. Dat betekent niet dat je de wandeling per definitie niet af kan maken. Lichte hoofdpijn of een gebrek aan eetlust kunnen overgaan. Het is afhankelijk van de ernst van de klacht wat de volgende stap is. Daarom is het belangrijk dat je altijd eerlijk bent over je lichamelijke gesteldheid tegenover je gids. Hij kan inschatten wat er moet gebeuren, zodat jij je beter gaat voelen. In het geval dat de klachten erger worden kan hij beslissen om de wandeling af te breken. Dat is voor je eigen veiligheid en dat van je teamleden. Wanneer je met twee of meer wandelaars bent, is het mogelijk dat de rest van de groep doorgaat. Je gaat dan met een eigen gids en drager terug naar beneden. Er zijn evacuatiewegen, waardoor je snel beneden kunt zijn.

Mensen die fit en gezond zijn maken de grootste kans om de top te halen. Is het daarom slim om thuis alvast aan je conditie te werken. De beste manier om je voor te bereiden is door veel te wandelen. Draag daarbij alvast de rugtas die je tijdens de Kilimanjaro trekking ook meeneemt.

Het weer is een belangrijke factor bij het halen van de top. Met veel regen is de beklimming van de Kilimanjaro een stuk zwaarder. Daarom is het belangrijk om de juiste periode te kiezen voor de klim. Van half januari tot half maart is een goede periode met maar 50% kans op regen, mist en miezer. Bovendien is het in die periode niet erg koud op de top. Half maart tot eind mei is de slechtste tijd van het jaar. Dan regent het veel en heb je geen uitzicht door dichte mist. Juni en juli zijn ook goede maanden, al kan het dan erg koud zijn op de berg. In augustus valt er weinig regen en is het vaak helder. Van half oktober tot half januari is het weer wisselvallig en heb je meer kans op regen, mist, miezer en sneeuw. Het weer op de berg is onvoorspelbaar en kan dus afwijken van wat hier staat.

Iedereen die de Kilimanjaro beklimt krijgt verplicht een gids mee. Je kunt niet verdwalen op de berg, maar er kunnen een hoop andere dingen misgaan. De gidsen waar wij mee werken zijn goed opgeleid, spreken vloeiend Engels en hebben veel ervaring. Zij vertellen over de omgeving en bereiden je voor op de volgende dag. Zij herkennen de symptomen van hoogteziekte, geven advies en grijpen in als dat nodig is. Het is belangrijk dat je goed met je gids communiceert en altijd naar hem luistert.

Bij het beklimmen van de Kilimanjaro word je bijgestaan door een heel team van dragers en koks. Zij dragen alle bagage die nodig zijn tijdens de trektocht: tenten, eten, kookgerei, kleding. Als je na het ontbijt aan de wandeling begint, ruimen de dragers het kamp op. Zij halen je in en zetten het volgende kamp op voordat je aankomt. Wat een luxe!

Op de Kilimanjaro slaap je in tweepersoonstenten met voldoende ruimte voor je bagage. Je slaapt op een dun matrasje in je eigen slaapzak. De dragers zetten jouw tent op en pakken deze ook weer in.

In de kampen staan simpele hurktoiletten. Die worden regelmatig schoongemaakt, maar kunnen erg stinken. Neem je eigen wc-papier mee en was je handen achteraf met desinfecteermiddel.

Er zijn geen douches op de berg. Eén van de dragers brengt je elke ochtend en middag een teiltje met warm water, zodat je jezelf kunt wassen. Sommige wandelaars vinden het fijn om vochtige doekjes mee te nemen. Eén ding is zeker: van de eerste douche na je beklimming ga je ontzettend genieten.

Wanneer je de Kilimanjaro beklimming via ons boekt, sturen we je alle informatie die je nodig hebt om je goed voor te bereiden. Onze reisexperts hebben een uitgebreide paklijst die je ruim op tijd ontvangt. Op de dag vóór de trekking komt je persoonlijke gids (Brasius Deus) langs om de route te bespreken en om te controleren of je alle kleding en spullen hebt die nodig zijn voor de tocht. Als er toch iets ontbreekt heb je nog genoeg tijd om dat aan te schaffen in Moshi.

In Moshi kun je alle spullen voor je trektocht huren maar ook kopen. Maar bedenk je wel dat dat erg duur is, aangezien al het materiaal van ver geïmporteerd wordt. Heb je zelf geen (ski) uitrusting in de kast liggen? Dan raden we aan om eens rond te vragen of je kleding en spullen kunt lenen van familie en vrienden die een winter- of buitensport beoefenen.

Je kan je telefoon en camera niet opladen in de kampen. Neem daarom voldoende extra batterijen voor je camera mee en een powerbank als je jouw telefoon wilt opladen. Op de berg heb je geen bereik.

De koks zorgen gedurende de hele wandeling voor alle drie de maaltijden en snacks voor onderweg. Zij hebben geleerd te koken voor de Westerse smaakpapillen: spaghetti met een goedgevulde tomatensaus, allerlei soorten soep, tosti’s, curry met rijst en gebakken aardappels. De kok kan rekening houden met dieetwensen en kookt met net zoveel liefde vegetarische of zelfs veganistische maaltijden.

Scroll naar boven
Aanmelden voor de Nieuwsbrief

Vul hieronder je gegevens in!